Kaartspel herkomst en verschillende vormen van het kaartspel

Iedereen heeft wel een aantal boeken kaarten of een kaartspel ergens in een schuif liggen. Waarschijnlijk zelfs van het wereldberoemde Turnhoutse bedrijf Cartamundi. Een kaartspel met 52 kaarten zonder de jokers, in prachtige ontwerpen. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?


Een Reis door de Tijd naar de herkomst van het Kaartspel

Er wordt gespeculeerd dat het kaartspel is uitgevonden in de 9de eeuw na Christus onder de Tang dynastie in China. Dankzij de houtblok-printtechnologie was het mogelijk geworden om gemakkelijk kaarten te drukken. De eerste referenties naar kaartspellen komen ook uit deze eeuw.

Dit was niet het kaartspel, maar wel het blad spel of “leaf” game. Het werd gespeeld door prinses Tongchang van de Tang dynastie. Iets verder in de tijd werden kaartspellen geïntroduceerd als drinkspelletjes. Zo zie je maar dat ze toch niet erg geëvolueerd zijn.
In deze tijd hadden het kaartspel nog geen kleuren of zelfs nummers. Ze werden simpelweg gedrukt met de instructies of uitleg van wie ze getrokken had

De eerste referentie naar een kaartspel met een hint naar het kaartspel zoals we die nu kennen, was in 1294, nog steeds in China. Er wordt nog gespeculeerd dat ze zowel geld als speelstukken voorstelden. Echt geld gebruiken werd namelijk als gevaarlijk aanzien. Net zoals tegenwoordig in casino’s gebeurt.

Eerste Kaart Spel waarvan de Regels bekend zijn

Het is pas onder de Ming dynastie dat het eerste spel ontstaan is, waar we nu de regels van kennen. Het was een spel zoals wiezen waar je zetten moet binnenhalen. Nog geen Patience online spel dus, maar weer een stap verder in de juiste richting.

Met 38 geldkaarten verdeeld over 4 kleuren in inconsistente verdelingen. Zo had je negen muntenkaarten waar de enkele muntkaart de hoogste was, negen kaarten met koorden van munten, negen met veelvouden van munten of draden en ten laatste elf kaarten met tientallen van de veelvouden. Deze laatste elf kaarten hadden karakters in plaats van nummers.

Kaartspel met Arabische Kaarten

In Perzië heeft met uniforme kaarten een kaartspel gemaakt. Wederom vier kleuren, maar ditmaal elk met twaalf kaarten. De hoogste twee waren in veel gevallen de koning en raadgever.
Ook de kleuren van het kaartspel kunnen bekend voorkomen zo als munten, klaveren, kannen en zwaarden. Vrij vergelijkbaar met de Mamluk en Latijnse kaartspellen.

Kaartspel Egypte

Vanuit Azië vloeiden de kaarten dan naar het beloofde land van Egypte. Hier zijn de Mamluk kaartspellen verder ontwikkeld zoals we die vandaag kennen. Deze sets van 52 kaarten waren onderverdeeld in stokken, munten, kannen en zwaarden.

De afgebeelde figuren waren de koning, onderkoning en tweede plaatsvervanger. Zo is het sinds de 15de eeuw dat de basis van de speelkaarten zoals we die nu kennen gevormd is.
Iets later zijn dan de eerste patience kaartspellen uitgevonden tijdens de industriële revolutie een boost te krijgen in populariteit. Dit was omdat de rijken meer vrij tijd hadden en de werknemers alleen naar de steden verhuisden vanuit een gezellig gezinsleven op de boerderij.

Moderne kaartspellen

Tegenwoordig spelen we allemaal – gezellig, af en toe kaartspellen zoals 21, Patience en/of Solitaire. Of het nou op vakantie is met de familie of op kantoor om de tijd te doden.

Geniet nu ook van deze free solitaire online op onze website en geniet van een spannend potje!

Kaartspel Downloaden

Uiteraard zijn we gespecialiseerd in het aanbieden van Patience en Solitaire kaartspellen. Of je nu Patience HTML5 wil spelen in je browser of speel je liever Patience mobiel.